Blaast ISVAG in 2021 dan toch de pijp uit?

06 December 2019

Blaast ISVAG in 2021 dan toch de pijp uit?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! En toch.

Op 29 november 2019 vaardigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen 2 arresten uit. Enerzijds werd het beroep van de omwonenden volledig ingewilligd. Een verlenging van de milieuvergunning tot 2025 voor de oude ISVAG-ovens werd vernietigd. Hierdoor moet Vlaams milieuminister Zuhal Demir binnen de 4 maand een verlenging van de aanvraag opnieuw ten gronde beoordelen.

Anderzijds werd het beroep van ISVAG tegen de weigering van de aanvraag tot bouw en exploitatie van een nieuwe, nog grotere oven definitief van de hand gewezen.

Mogen we er nu gerust in zijn? Nee, want het is duidelijk dat ISVAG zijn inspanningen zal doorzetten om en nieuwe oven te bouwen. Een nieuwe omgevingsvergunning werd (na 2 maanden) ontvankelijk verklaard.

Voor Groen is het duidelijk. Isvag moet niet dood! Maar een nieuwe, veel grotere oven op deze plaats kan niet. Vlak bij 3 woonkernen en een reeds oververzadigde Boomsesteenweg. Ook de technieken om huishoudelijk afval te verwerken moeten toekomstgericht zijn en niet terugvallen op een verouderde roosteroven techniek.