fusie

Fusie

Sinds enkele jaren is er opnieuw sprake van fusies tussen gemeenten. Een fusie wordt gewoonlijk louter vanuit financieel oogpunt benaderd. De redenering is dat grotere gehelen efficiënter werken vanwege de schaalvoordelen. Dat moet nog bewezen worden!!

Groen vindt dat fusies tussen gemeenten best op vrijwillige basis onderhandeld worden. Het uitgangspunt moet de kwaliteit van de dienstverlening aan de bevolking zijn. Het financiële is hieraan duidelijk ondergeschikt.

  • Een fusie met Antwerpen kan niet.
  • Onze gemeente moet beter samenwerken met andere gemeenten en dure toestellen en apparaten en aanbestedingen (zoals hoogtewerkers, bestelwagens... ) veelvuldiger uitwisselen. Zo slagen we er in om de kost van aankoop en onderhoud te delen.
  • Ontwikkelingen in de informatica gaan razend snel. Kleinere gemeenten kunnen het moeilijker krijgen om de evolutie bij te benen. Ook hier kunnen de gemeenten beter samenwerken en gezamelijk personeel aanwerven die dus bij de verschillende gemeenten op part time basis zullen werken (GIS medewerkers, specialisten omgevingsloket, helpdesk medewerkers)

 

Terug naar het overzicht