Tegen migratie?
Investeer in Afrika!

12 April 2024

Tegen migratie? <br>Investeer in Afrika!

We kunnen er donder op zeggen, bij de verkiezingen in juni zal migratie zeker meespelen. Stopt die volksverhuizing dan nooit en krijgt het Europese spreidingsplan eindelijk een kans

Laten we realistisch zijn. De klimaatopwarming treft als eerste het zuiden en maakt er het leven steeds minder leefbaar. Wie de kans ziet zal de toekomst niet afwachten. En dan praten we niet eens over de asielzoekers die op de vlucht gaan voor oorlog en verdrukking.

Volstaat dan zo’n spreidingsplan – gesteld dat alle Europese landen eraan meewerken – om het probleem op te lossen? Groen twijfelt daaraan en gelooft in een oplossing terplekke. Her en der (en ook in Aartselaar) ondersteunen mensen ontwikkelingsprojecten in het zuiden. Die hebben meestal tot doel mensen zelfredzaam te maken en hen een perspectief te bieden.

De meeste gemeenten en ook Aartselaar ondersteunen die projecten financieel, ook al blijft die hulp al bij al bescheiden.

Wat Afrika nodig heeft zijn investeringen, zodat het zijn bodemrijkdommen zelf kan benutten en zijn bevolking voeden. Daarom ondersteunt Groen nog steeds de regel om nationaal 0,7% van het BNP te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.

Maar ook het bedrijfsleven zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en investeren in duurzame projecten in het zuiden.

De klimaatopwarming treft als eerste het zuiden en maakt er het leven steeds minder leefbaar

 

z_Walter_Decoene_avatar.jpg

Walter Decoene
Lid